Bolgár
ételek
Saláta
receptek
1. Tavaszi
saláta
Hozzávalók 1 fore: 10dkg saláta, 4dkg sárgarépa,
10dkg paradicsom, 6dkg uborka, 4dkg újhagyma, 4dkg retek , egy
tojás, olaj, só, ecet, 8dkg joghurt
Elkészítése: Salátát megmosni, feldarabolni
és egy tálba körkörösen a közepére
beletenni. A sárgarépát, az uborkát, a paradicsomot,
a retket és a hagymát apró karikára vágva
körberakni. A saláta közepébe a keményre
fott tojást rakjuk, amit karikára vagy hosszú szeletekre
vágunk. Meglocsoljuk öntettel, ami joghurtból, sóból,
ecetbol áll, és amelyeket elotte egy tálban összekavartunk.
A salátát tálalás elott meglocsoljuk olajjal
és sóval. Mustárral is készítheto,
akkor a joghurt kimarad.
2. Nyers káposztából készült saláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg káposzta, 6dkg sárgarépa,
olaj, só, ecet.
Elkészítése: A káposztát vékonyra
vágjuk, a répát lereszeljük. Megsózzuk
és olajjal és ecettel meglocsoljuk.
3. Paradicsomsaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg paradicsom, 2 dkg hagyma, olaj,
dó, ecet, petrezselyem, cukor
Elkészítése: A paradicsomot vékony karikára
vágjuk éles késsel, hosszába vagy körbe
rakjuk egy tányéron. Megsózzuk, ecettel és
olajjal meglocsoljuk. Hagymával tálaljuk, amit vékonyra
vágunk, apróra vágott petrezselyemmel és cukorral
megszórjuk
4. Saláta újhagymából
Hozzávalók 1 fore: 25 dkg póréhagyma, 3 dkg
olajbogyó, olaj, só, ecet.
Elkészítése: Megmossuk és megtisztítjuk
a hagymát, azután vékonyra és hosszúra
vágjuk. Megsózzuk, olajjal és ecettel vagy citromlével
meglocsoljuk. Olajbogyóval tálaljuk. Fogyasztás elott
készítjük el a salátát. Olajbogyó
helyett keményre fott tojással is lehet tálalni.
5. Uborkasaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg uborka, 2dkg vaj, só, ecet,
kapor
Elkészítése: Meghámozni az uborkát,
hosszára vagy karikára vágva. Tálalás
elott sózni, vajat, kaprot rátenni és az ectet rálocsolni.
6. Joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg uborka, olaj, só, 8 dkg
joghurt, kapor, bors.
Elkészítése: Megmosott és meghámozott
uborkát vékony karikára vágjuk. Tálalás
elott sorba rakni egy tányéron, megborsozni, megsózni
és joghurttal meglocsolni.
7. Sültpaprikás saláta
Hozzávalók 1 fore: 40dkg zöldpaprika, hagyma, petrezselyem,
só, olaj, ecet
Elkészítése: A paprikát eros tuzön megsütjük.
Sütés után egy edénybe tesszük és
lefedjük az edény fedojével, azért, hogy megpárolódjon.
Hámozás után egészben sorba rakjuk, vagy ujjnyi
vastagságúra feldarabolni. Tetejére hosszában
vékonyra vágott hagymát teszünk, apróra
vágott petrezselyemmel megszórjuk. Megsózzuk, olajjal
és ecettel meglocsoljuk.
8. Saláta sültpaprikából és dióból
Hozzávalók 1 fore: 40 dkg paprika, hagyma, olaj, ecet, só,
petrezselyem, dió, 3-4 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A paprikát a fentiek szerint
(7-es pont) elkészítjük. A fokhagymát mozsárban
megtörjük, majd a diót hozzáadjuk és folytatjuk
a muveletet. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk
a sót és az ecetet is. Majd ezt ráöntjük
a sültpaprikára. Sültekhez és halakhoz tálaljuk.
9. Burgonyasaláta
Hozzávalók 1 fore: 40 dkg burgonya, 5 dkg hagyma, petrezselyem,
só, olaj, ecet
Elkészítése: A krumplit mosás után
megfozzük vékony karikára vágva. A hagymát
vékonyra és hosszúkásra daraboljuk és
hozzákeverjük a megfott krumplihoz. Hozzáadjuk az apróra
vágott petrezselymet, az olajat, a sót és az ecetet.
Villával összekeverjük finoman.
10. Burgonyás-gombás saláta
Hozzávalók 1 fore: 20 dkg gomba, 20 dkg burgonya, 10 dkg
nyers káposzta, 10 dkg paradicsom, bor, 5dkg póréhagyma,
olaj, só, ecet, petrezselyem vagy kapor.
Elkészítése: A nyers gombát megmossuk, hosszúkás
darabokra vágjuk és boros vízben megfozzük (cseppnyi
bort teszünk bele). Apróra vágjuk a burgonyát
és szintén megfozzük. A fott gombát és
burgonyát egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az apróra
vágott petrezselymet vagy kaprot, a hosszúkásra és
vékonyra vágott káposztát, a negyedekre vágott
paradicsomot és a durvára vágott hagymát.
11. Sopszka saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 15 dkg paprika, 10
dkg uborka, 5 dkg hagyma, petrezselyem, olaj, só, ecet.
Elkészítése: A paradicsomot, a paprikát, a
hagymát vékony karikára vágjuk, a paprikát
pedig ujjnyira. Egy tálba beledaraboljuk, megsózzuk, az
olajjal és ecettel meglocsoljuk. Összekeverjük, az apróra
vágott petrezselyemmel megszórjuk. Reszelt juhsajttal megszórjuk.
12. Sültpaprikás sopszka saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 15 dkg paradicsom,
10 dkg uborka, 5 dkg hagyma, petrezselyem, olaj, só, ecet, 2 db
sütnivaló paprika
Elkészítése: Ugyanúgy készül,
mint a sopszka saláta és a fentebb szereplo módon
megsütjük a paprikát, amit vékonyra vágjuk
és hozzáadjuk a salátához.
13. Zöld "Hajver" (kjopovó)
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg padlizsán, 5 dkg paprika,
hagyma, 5 dkg paradicsom, olaj, petrezselyem, fokhagyma, só, borecet,
1 db tojás.
Elkészítése: A padlizsánokat eros tuzön
a sütoben megsütjük, meghámozzuk, egy tálba
karikára vágjuk, ahol összetörjük a fokhagymával
(lehet robotgéppel is összetörni), egy kis olajat öntünk
hozzá, amitol fehérebb lesz. Hozzáadjuk a megsült
és megpucolt paprikát, a megsütött hagymát
és a meghámozott paradicsomot. Együtt tovább
törjük oket (vagy összeturmixoljuk), amíg nem kapunk
egy egységes masszát. Ízlés szerint sózzuk,
majd borecetet és olajat adunk hozzá. Legvégül
az apróra vágott petrezselymet rá szórjuk.
A fott tojást hosszúkásan feldaraboljuk és
tálaláskor a Hajvert díszítjük vele.
14. Saláta olívabogyóból
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg olívabogyó, 20 dkg
lilahagyma vagy póréhagyma, olaj, ecet.
Elkészítése: Az olívabogyót hosszúra
vágott lilahagymával vagy póréhagymával
tálaljuk. Tálaláskor olajjal és ecettel locsoljuk
meg. Ha az olívabogyó nem elég sóz, akkor
utána sózzuk.
15. Energiasaláta
Hozzávalók 1 fore: 20 dkg burgonya, 10 dkg savanyú
alma, 5 dkg uborka, 10 dkg sárgarépa, mustár, savanyú
káposztalé.
Elkészítése: A burgonyát, az almát
és a répát külön-külön megfozzük.
Apróra vagy kockára vagy hosszúkásra daraboljuk
fel a zöldségeket és az almát. Egy tálba
tesszük, közéjük mustárt teszünk, majd
a legvégén savanyú káposztalével meglocsoljuk
a tetejét.
16. Saláta fott tojásból
Hozzávalók 1 fore: 2 db tojás, só, olaj, ecet,
bors, petrezselyem.
Elkészítése: Keményre fozzük a tojásokat,
majd karikára vágjuk tojásszelovel. Megsózzuk,
megborsozzuk és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Olajjal és ecettel meglocsoljuk. Legfinomabb áprilisban
és májusban.
17. Tarator (hagyományos)
Hozzávalók 1 fore: fél liter víz, 10 dkg uborka,
olaj, dió, só, ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Egy edényben a fokhagymát
összetörjük és olajat adunk hozzá, addig
folytatjuk az összetörést, amíg egy fehér
pürét nem kapunk. Diót hozzáadjuk és
folytatjuk az összetörést. Egy nagyobb edénybe
rakjuk az apróra vágott uborkát, s a fokhagyma pürét
és a vizet. Megsózzuk, ecettel meglocsoljuk, majd apróra
vágott kaporral tálaljuk.
18. Joghurtos tarator
Hozzávalók 1 fore: 2 dl joghurt, 10 dkg uborka, olaj, só,
ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma, méz.
Elkészítése: Összetörjük a fokhagymát,
hozzáadjuk az olajat. Majd az apróra vágott uborkát
hozzáadjuk. Az egészet joghurttal összekeverjük,
majd vízzel felöntjük, sót és ecete adunk
hozzá. Tálaláskor adunk hozzá olajat, kaprot
és ecetet. Legvégén belecsepegtetünk egy kis
mézet is.
19. Joghurtos tarator dióval ("Sznezsánka")
Hozzávalók 1 fore: 2 dl joghurt, 10 dkg uborka, olaj, 5
dkg dió, ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Összetörjük a fokhagymát
a dióval, hozzáadjuk az olajat. Majd az apróra vágott
uborkát hozzáadjuk. Az egészet joghurttal összekeverjük
Sózás és cseppnyi ecetet adunk hozzá. Ez a
tarator a legpikánsabb és a leglaktatóbb az összes
tarator közül.
20. Extra saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 10 dkg paprika, 10
dkg uborka, 5 dkg hagyma, 5 dkg gomba, 5 dkg sajt, 5 dkg juhsajt, 1 db
fott tojás, 5 dkg sonka, 1 db sült paprika, néhány
szem olívabogyó, petrezselyem, olaj, só, ecet.
Elkészítése: A zöldségeket mosás
után kockára vágjuk. A sültpaprikát ujjnyi
vastagságúra daraboljuk. A sajtot, a tojást, a sonkát
kockára daraboljuk. Egy tálba pakoljuk, összekeverjük,
sót, olajat és ecetet ízlés szerint adunk
hozzá. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel
és juhsajtot reszelünk rá, tálaláskor
olívabogyóval díszítjük.
|
|
|
|