Bolgár ételek

Saláta receptek

1. Tavaszi saláta
Hozzávalók 1 fore: 10dkg saláta, 4dkg sárgarépa, 10dkg paradicsom, 6dkg uborka, 4dkg újhagyma, 4dkg retek , egy tojás, olaj, só, ecet, 8dkg joghurt
Elkészítése: Salátát megmosni, feldarabolni és egy tálba körkörösen a közepére beletenni. A sárgarépát, az uborkát, a paradicsomot, a retket és a hagymát apró karikára vágva körberakni. A saláta közepébe a keményre fott tojást rakjuk, amit karikára vagy hosszú szeletekre vágunk. Meglocsoljuk öntettel, ami joghurtból, sóból, ecetbol áll, és amelyeket elotte egy tálban összekavartunk. A salátát tálalás elott meglocsoljuk olajjal és sóval. Mustárral is készítheto, akkor a joghurt kimarad.

2. Nyers káposztából készült saláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg káposzta, 6dkg sárgarépa, olaj, só, ecet.
Elkészítése: A káposztát vékonyra vágjuk, a répát lereszeljük. Megsózzuk és olajjal és ecettel meglocsoljuk.

3. Paradicsomsaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg paradicsom, 2 dkg hagyma, olaj, dó, ecet, petrezselyem, cukor
Elkészítése: A paradicsomot vékony karikára vágjuk éles késsel, hosszába vagy körbe rakjuk egy tányéron. Megsózzuk, ecettel és olajjal meglocsoljuk. Hagymával tálaljuk, amit vékonyra vágunk, apróra vágott petrezselyemmel és cukorral megszórjuk

4. Saláta újhagymából
Hozzávalók 1 fore: 25 dkg póréhagyma, 3 dkg olajbogyó, olaj, só, ecet.
Elkészítése: Megmossuk és megtisztítjuk a hagymát, azután vékonyra és hosszúra vágjuk. Megsózzuk, olajjal és ecettel vagy citromlével meglocsoljuk. Olajbogyóval tálaljuk. Fogyasztás elott készítjük el a salátát. Olajbogyó helyett keményre fott tojással is lehet tálalni.

5. Uborkasaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg uborka, 2dkg vaj, só, ecet, kapor
Elkészítése: Meghámozni az uborkát, hosszára vagy karikára vágva. Tálalás elott sózni, vajat, kaprot rátenni és az ectet rálocsolni.

6. Joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg uborka, olaj, só, 8 dkg joghurt, kapor, bors.
Elkészítése: Megmosott és meghámozott uborkát vékony karikára vágjuk. Tálalás elott sorba rakni egy tányéron, megborsozni, megsózni és joghurttal meglocsolni.

7. Sültpaprikás saláta
Hozzávalók 1 fore: 40dkg zöldpaprika, hagyma, petrezselyem, só, olaj, ecet
Elkészítése: A paprikát eros tuzön megsütjük. Sütés után egy edénybe tesszük és lefedjük az edény fedojével, azért, hogy megpárolódjon. Hámozás után egészben sorba rakjuk, vagy ujjnyi vastagságúra feldarabolni. Tetejére hosszában vékonyra vágott hagymát teszünk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Megsózzuk, olajjal és ecettel meglocsoljuk.

8. Saláta sültpaprikából és dióból
Hozzávalók 1 fore: 40 dkg paprika, hagyma, olaj, ecet, só, petrezselyem, dió, 3-4 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A paprikát a fentiek szerint (7-es pont) elkészítjük. A fokhagymát mozsárban megtörjük, majd a diót hozzáadjuk és folytatjuk a muveletet. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a sót és az ecetet is. Majd ezt ráöntjük a sültpaprikára. Sültekhez és halakhoz tálaljuk.

9. Burgonyasaláta
Hozzávalók 1 fore: 40 dkg burgonya, 5 dkg hagyma, petrezselyem, só, olaj, ecet
Elkészítése: A krumplit mosás után megfozzük vékony karikára vágva. A hagymát vékonyra és hosszúkásra daraboljuk és hozzákeverjük a megfott krumplihoz. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, az olajat, a sót és az ecetet. Villával összekeverjük finoman.

10. Burgonyás-gombás saláta
Hozzávalók 1 fore: 20 dkg gomba, 20 dkg burgonya, 10 dkg nyers káposzta, 10 dkg paradicsom, bor, 5dkg póréhagyma, olaj, só, ecet, petrezselyem vagy kapor.
Elkészítése: A nyers gombát megmossuk, hosszúkás darabokra vágjuk és boros vízben megfozzük (cseppnyi bort teszünk bele). Apróra vágjuk a burgonyát és szintén megfozzük. A fott gombát és burgonyát egy tálba rakjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet vagy kaprot, a hosszúkásra és vékonyra vágott káposztát, a negyedekre vágott paradicsomot és a durvára vágott hagymát.

11. Sopszka saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 15 dkg paprika, 10 dkg uborka, 5 dkg hagyma, petrezselyem, olaj, só, ecet.
Elkészítése: A paradicsomot, a paprikát, a hagymát vékony karikára vágjuk, a paprikát pedig ujjnyira. Egy tálba beledaraboljuk, megsózzuk, az olajjal és ecettel meglocsoljuk. Összekeverjük, az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Reszelt juhsajttal megszórjuk.

12. Sültpaprikás sopszka saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 15 dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 5 dkg hagyma, petrezselyem, olaj, só, ecet, 2 db sütnivaló paprika
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a sopszka saláta és a fentebb szereplo módon megsütjük a paprikát, amit vékonyra vágjuk és hozzáadjuk a salátához.

13. Zöld "Hajver" (kjopovó)
Hozzávalók 1 fore: 30 dkg padlizsán, 5 dkg paprika, hagyma, 5 dkg paradicsom, olaj, petrezselyem, fokhagyma, só, borecet, 1 db tojás.
Elkészítése: A padlizsánokat eros tuzön a sütoben megsütjük, meghámozzuk, egy tálba karikára vágjuk, ahol összetörjük a fokhagymával (lehet robotgéppel is összetörni), egy kis olajat öntünk hozzá, amitol fehérebb lesz. Hozzáadjuk a megsült és megpucolt paprikát, a megsütött hagymát és a meghámozott paradicsomot. Együtt tovább törjük oket (vagy összeturmixoljuk), amíg nem kapunk egy egységes masszát. Ízlés szerint sózzuk, majd borecetet és olajat adunk hozzá. Legvégül az apróra vágott petrezselymet rá szórjuk. A fott tojást hosszúkásan feldaraboljuk és tálaláskor a Hajvert díszítjük vele.

14. Saláta olívabogyóból
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg olívabogyó, 20 dkg lilahagyma vagy póréhagyma, olaj, ecet.
Elkészítése: Az olívabogyót hosszúra vágott lilahagymával vagy póréhagymával tálaljuk. Tálaláskor olajjal és ecettel locsoljuk meg. Ha az olívabogyó nem elég sóz, akkor utána sózzuk.

15. Energiasaláta
Hozzávalók 1 fore: 20 dkg burgonya, 10 dkg savanyú alma, 5 dkg uborka, 10 dkg sárgarépa, mustár, savanyú káposztalé.
Elkészítése: A burgonyát, az almát és a répát külön-külön megfozzük. Apróra vagy kockára vagy hosszúkásra daraboljuk fel a zöldségeket és az almát. Egy tálba tesszük, közéjük mustárt teszünk, majd a legvégén savanyú káposztalével meglocsoljuk a tetejét.

16. Saláta fott tojásból
Hozzávalók 1 fore: 2 db tojás, só, olaj, ecet, bors, petrezselyem.
Elkészítése: Keményre fozzük a tojásokat, majd karikára vágjuk tojásszelovel. Megsózzuk, megborsozzuk és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Olajjal és ecettel meglocsoljuk. Legfinomabb áprilisban és májusban.

17. Tarator (hagyományos)
Hozzávalók 1 fore: fél liter víz, 10 dkg uborka, olaj, dió, só, ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Egy edényben a fokhagymát összetörjük és olajat adunk hozzá, addig folytatjuk az összetörést, amíg egy fehér pürét nem kapunk. Diót hozzáadjuk és folytatjuk az összetörést. Egy nagyobb edénybe rakjuk az apróra vágott uborkát, s a fokhagyma pürét és a vizet. Megsózzuk, ecettel meglocsoljuk, majd apróra vágott kaporral tálaljuk.

18. Joghurtos tarator
Hozzávalók 1 fore: 2 dl joghurt, 10 dkg uborka, olaj, só, ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma, méz.
Elkészítése: Összetörjük a fokhagymát, hozzáadjuk az olajat. Majd az apróra vágott uborkát hozzáadjuk. Az egészet joghurttal összekeverjük, majd vízzel felöntjük, sót és ecete adunk hozzá. Tálaláskor adunk hozzá olajat, kaprot és ecetet. Legvégén belecsepegtetünk egy kis mézet is.

19. Joghurtos tarator dióval ("Sznezsánka")
Hozzávalók 1 fore: 2 dl joghurt, 10 dkg uborka, olaj, 5 dkg dió, ecet, kapor, 5-6 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Összetörjük a fokhagymát a dióval, hozzáadjuk az olajat. Majd az apróra vágott uborkát hozzáadjuk. Az egészet joghurttal összekeverjük Sózás és cseppnyi ecetet adunk hozzá. Ez a tarator a legpikánsabb és a leglaktatóbb az összes tarator közül.

20. Extra saláta
Hozzávalók 1 fore: 10 dkg paradicsom, 10 dkg paprika, 10 dkg uborka, 5 dkg hagyma, 5 dkg gomba, 5 dkg sajt, 5 dkg juhsajt, 1 db fott tojás, 5 dkg sonka, 1 db sült paprika, néhány szem olívabogyó, petrezselyem, olaj, só, ecet.
Elkészítése: A zöldségeket mosás után kockára vágjuk. A sültpaprikát ujjnyi vastagságúra daraboljuk. A sajtot, a tojást, a sonkát kockára daraboljuk. Egy tálba pakoljuk, összekeverjük, sót, olajat és ecetet ízlés szerint adunk hozzá. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és juhsajtot reszelünk rá, tálaláskor olívabogyóval díszítjük.